Jahtikautta odotellessa

12.10.2012 Jahtikauden avaus Laukossa.
12.10.2012
Metsästys
28.4.2015
Show all

Jahtikautta odotellessa

Tähän aikaan kaikki jahti-ihmiset alkavat valmistautua seuraavaan kauteen. Todetaan, että kesän harjoittelu radalla on taas jäänyt muiden kiireiden takia liian vähäiselle, varusteet ovat edelleen huoltamatta ja kaikenlaista uutta relettä olisi mukava ostaa, mutta eiköhän noilla vanhoillakin pärjää. Näinä aikoina myös varaillaan matkalippuja ja sovitaan kavereitten kanssa retkistä, joilla syksyn jahtikalenteri saadaan taas niin tukkoiseksi, ettei kotiväki tule tänäkään vuonna moittimaan liiallisesta läsnäolosta. Ja sitten tietysti muistellaan kuluneen kauden – ja muutaman aikaisemmankin – sankaritekoja ja varaudutaan henkisesti seuraaviin.

Kuninkaan Erän kaikki jahtituotteet ovat tulleet viime vuosina tutuiksi, ja hyviksi on havaittu. Tänä vuonna jahtikauteni alkaa syyskuun puolivälissä poikkeuksellisella tavalla riekonmetsästyksen ja jazzin yhdistelmällä. Kuninkaan Erä järjestää Utsjoen Petsikkotunturin upeissa maisemissa taatusti maailman pienimmän ja intiimeimmän jazz-festivaalin. Soittajia on kourallinen, eikä yleisöäkään liene juuri enempää. Esiintyjät ovat amatöörejä, ja niin on yleisökin. Veikkailen, että tunnelma tulee kuitenkin olemaan huikea. On siinä poroilla ihmettelemistä. Kokonaisuuteen kuuluu soittelun lisäksi riekkojahtia ja käynti Jäämeren jättirapuapajillakin.
Petsikkotunturin sijainti antaa erinomaiset edellytykset tuloksekkaalle riekkojahdille. Muita jahtimiehiä näkyy todella harvakseltaan ja laajat, vaihtelevat erämaa-alueet antavat linnuille hyvät lisääntymisolosuhteet, lähes riippumatta kevään sääolosuhteista. Eräkeskuksen palvelut ovat alkeellisiin metsästysmajoihin tottuneille suorastaan luksusta ja Veijon isännöimä keittiö taikoo gourmettia milloin mistäkin paikallisesta raaka-aineesta. Odotan innolla.

Yksi syksyn huipputapauksista tulee olemaan Laukon peuran 80-vuotisjuhlajahti lokakuun lopulla Laukon kartanon mailla . Sinne on kutsun ystävällisesti lähettänyt jahtia isännöivä konsulttifirma Bearing Point. Tiedossa on jälleen hyvin suunniteltu kokonaisuus: väijyntää tornista ensimmäisenä ja vaiherikas ajojahti toisena päivänä. Lisäksi seurustelua mukavassa porukassa sekä huipputason ateriat luonnossa ja kartanomiljöössä. Kun kyseessä on juhlajahti, oletan että seremoniat fanfaareineen ovat poikkeuksellisen juhlavat ja päivällinen – jos mahdollista – normaaliakin upeampi. Saalista on Laukossa aina saatu, eli siitä ei varmaan tälläkään kerralla tule pulaa.
Kuninkaan Erän kolmas kotimainen metsästystuote on kauden lopun fasaanijahti. Viime vuonna pääsin pari kertaa mukaan Irjalan kartanon mailla järjestettyyn jahtiin. Se ei ole mitään sumeilematonta räiskimistä, vaan aitoa metsästystä seisovilla koirilla. Lintuja oli juuri sopivasti. Ne oli ilmeisesti koulutettu lähtemään aina juuri siihen suuntaan johon ampuja vähiten odotti, joten jahti oli riittävän haasteellista. Koirat toimivat jälleen erinomaisesti. Mieleen painunut kokemus oli myös lounas kartanon historiallisessa ruokasalissa kartanon rouvan emännöidessä. Samanlaisia elämyksiä on siis odotettavissa tänäkin vuonna.

Kokonaisuutena Kuninkaan Erän tarjonta tuntuu olevan tällekin kaudelle kunnossa. Koen olevani vahvasti etuoikeutetussa asemassa, kun pääsen mukaan näille hyvin suunnitelluille metsästysreissuille.
Eteenpäin mielenkiinnolla katsoen.

Arto Hiltunen